Thursday, 16 April 2015

Cerewet Cari Pasangan

Assalamualaikum w.b.t
Sukar memilih pasangan hidup? Adakah kerana terlalu cerewet? Selalunya siapakah yang cerewet? Diri sendiri atau ibu bapa?

pilih jodoh
Jangan terburu-buru membuat pilihan
Hari ini jika diperhatikan ramai wanita yang andartu. Ooops! Jika ianya disebabkan belum sampai jodoh, tidak mengapa, perbanyakkan lagi doa kepada Allah. Tetapi sekiranya andartu disebabkan cerewet, atau dalam erti kata lain terlalu memilih, harus cek balik diri kita, kenapa terlalu memilih?

Seandainya terlalu memilih disebabkan belum jumpa yang sekufu imannya, belum jumpa yang baik akhlaknya, ianya OK. Tidak Mengapa. Tetapi jika terlalu memilih kerana harta (tiada kereta besar, rumah besar, tiada asset), itu KO. Tenangkan diri, fikir2kan sejenak. Apa makna sebuah pernikahan bagi diri kita? Apa yang kita faham? Pernikahan bagaimanakah yang kita impikan?

Saya akui, saya juga pernah diperkatakan seorang yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Sebenarnya saya tidak cerewet tetapi hanyalah cerewet kerana belum jumpa seseorang yang saya nampak boleh membimbing saya dan keluarga ke jalan yang Allah redhai. Pemilihan saya semuanya dengan petunjuk dari Allah s.w.t, iaitu melalui istikharah dan perbincangan ibu bapa. Saya rasa sangat perlu untuk memilih dalam soal agama kerana inilah jambatan kita untuk ke syurga, dengan meraih redha Allah bersama-sama. Sesungguhnya, akhirat itulah matlamat utama kita. Itulah kehidupan yang sebenar2nya. Jika tak sekufu atau tak bersefahaman dalam agama, tak ke porak poranda hidup. Nauzubillah min zalik.

Namun, jika dah jumpa yang baik agama serta akhlaknya. Segerakanlah pernikahan tersebut.

ثَلاَثَةٌ حَقٌّ عَلَى اللهِ عَوْنُهُمْ: اَلْمُجَاهِدُ فِيْ سَبِيْلِ اللهِ، وَالْمُكَاتَبُ الَّذِي يُرِيْدُ اْلأَدَاءَ، وَالنَّاكِحُ الَّذِي يُرِيْدُ الْعَفَافَ
(Hadits hasan: Diriwayatkan oleh Ahmad (II/251, 437), an-Nasa-i (VI/61), at-Tirmidzi (no. 1655), Ibnu Majah (no. 2518), Ibnul Jarud (no. 979), Ibnu Hibban (no. 4030, at-Ta’liiqatul Hisaan no. 4029) dan al-Hakim (II/160, 161), dari Shahabat Abu Hurairah radhiyallaahu ‘anhu. At-Tirmidzi berkata, “Hadits ini hasan.”

Cari Jodoh

Maksudnya:
Terdapat 3 golongan manusia yang berhak mendapat pertolongan Allah:
(1) mujahid fi sabilillah (orang yang berjihad di jalan Allah)
(2) seorang hamba yang berusaha sedaya upaya untuk memerdekakan    
      dirinya
(3) orang yang bernikah kerana ingin memelihara kehormatannya

Namun sangatlah perlu dalam segala urusan, termasuklah urusan pernikahan untuk mengutamakan kedua ibu bapa. Sesungguhnya itu lebih mendatangkan keberkatan dalam hidup. Jangan buat keputusan sendiri. Bawa berbincang dengan keluarga (terutamanya ibu bapa), kerana keredhaan Allah itu, terletak pada keredhaan ibu bapa.

رضى الله في رضى الوالدين ، وسخط الله في سخط الوالدين
Sahih: Dikeluarkan oleh al-Tirmizi dalam Sunannya – hadis no: 1899 (Kitab al-Birr wa al-Shalah, Bab berkenaan keutamaan pada keredhaan ibubapa)

Maksudnya:
Keredhaan Allah itu terletak pada keredhaan ibu bapa dan kemurkaan Allah itu terletak pada kemurkaan ibu bapa.

Takutkan..? nampak tak betapa besarnya peranan ibu bapa. Betapa mulianya mereka, sehinggakan Allah kata, nak dapat redha Allah, dapatkanlah redha ibu bapa.

Tak perlulah kita menjadi cerewet pada sesuatu yang tidak munasabah. Cukuplah dengan bersederhana dan sama2 perbaiki diri ke arah yang lebih baik. Kalau kita nak yang terbaik, kita perlu untuk jadi yang terlebih baik dahulu.

Usah bersusah hati, kerana…semuanya telah ditakdirkan. Dan setiap sesuatu ciptaan itu, ada pasangannya. Berdoalah..

Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kamu mengingati (kekuasaan Kami dan mentauhidkan Kami). 
Surah al-dzariyaat, ayat 49

(Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat, dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. 
Surah al-Nuur, ayat 26

Doa untuk yang sedang menunggu jodoh
رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا
Surah Al Anbiya`, ayat 89

Maksudnya:
“Ya Tuhanku janganlah Engkau membiarkan aku hidup seorang diri”


Jadi, cara yang paling baik dan berkat ialah dengan berdoa kehadrat Ilahi dengan konsisten dan setulus hati agar dikurniakan pasangan yang akan membahagiakan kita dunia dan akhirat. Serahkanlah 100% keyakinan pada qada’ dan qadar Allah Ta’ala. Janganlah terlalu cerewet pada hal yang tidak sepatutnya, terikut-ikut dengan persekitaran umum sekarang yang banyak terpengaruh dengan cara dan etika bangsa barat yang hanya mementingkan kepuasan dan keselesaan nafsu yang tiada noktah. Atau mungkin anda lah calon andartu seterusnya. Cerewetlah dalam memilih agama berbanding yang lain.  Wallahua’lam..




Wednesday, 15 April 2015

Anda Seorang Blogger yang Sukakan Sesuatu Complicated?

Assalamualaikum dan hai!

Nak share sikit pendapat saya yang mungkin menyemak kan perasaan korang. Hihi. Saya sebenarnya suka blogwalking. Selalunya saya akan tinggal jejak blogwalking saya tu dengan cara tinggalkan komen untuk entry2 tertentu. Tetapi….

Hasrat saya untuk tinggalkan komen terbatal, apabila…..
Kena verify code sebelum pos komen satu2 entry tu. Complicated la. hehe

complicated
Nampak tak kod2 ni? payah kan. 

Korang yang baik hati.. permintaan saya, buanglah code2 tu sume.. payah la. Tak suka. Kalau nak cepat2 pun tak boleh la. Kalau salah, kena buat lagi sampai betul. Leceh laa. Korang suka ke? Ok la, kalau korang suka. Tak boleh nak buat apa la. Hehe.

life is simple
mudahkanlah urusan orang lain
Tapi untuk lebih mesra pengguna, mesra pembaca, awak2 takyah la buat verification code tu ye. Hihi. Jangan marah.. Percayalah.. orang pun akan mudah je nak tinggalkan komen nanti. Peace no war. kehkehkeh

Terima kasih..
J




"Segmen Blogwalking + Hadiah Bertuah"


"Segmen Blogwalking + Hadiah Bertuah"

Assalamualaikum

Jom join Segmen Blogwalking di blog Nisa.
Ada hadiah bertuah bagi sesiapa yang terpilih.

Cara Penyertaan?
Klik banner di atas untuk maklumat lanjut

TAMAT : 15 - 05 - 2015


Monday, 13 April 2015

5 Bahasa Badan yang Selalu Diabaikan

Assalamualaikum and hi..!!

Post2 yang lepas saya ada share tentang bahasa kan.. boleh tengok sini.. Kali ni pun, entry saya pasal bahasa. Tapi bukan bahasa Melayu, bukan juga bahasa asing. TAPI bahasa badan. Atau orang panggil sebagai ‘body language’.

Kali ni saya nak share macam mana cara terbaik untuk buat orang tak menyampah dengan korang bila sedang bercakap. Cer cek.. korang ada buat macam ni tak.. Kalau buat, korang memang a good listener dan ramai orang suka.   
Tips Improve Communication Skills
Improve your communication skills


5 tips bahasa badan ketika berinteraksi, yang boleh buat orang suka bercakap dengan anda. You must do this! Kalau taknak orang menyampah, taknak hilang kawan.

1)   Murahkan senyuman
Tolong… Senyumlah jika sedang berinteraksi dengan orang face to face. Tak payah pun nak senyum ni. Tak kena bayar pun kan. Nak2 bila memulakan percakapan, mesti senyum. Senyum itu menunjukkan u gives a positive response. Ni tak, awal2 dah muka masam mencuka, macam mana. Spoil mood la. Please avoid it! Bila kita senyum, orang pun akan senang hati. So, please smile when u have a conversation with someone.

2)   Jaga pandangan mata
Ini bahagian paling penting. Jangan hilangkan eye contact. Macam mana tu? Maksudnya bila kita tengah bercakap dengan seseorang, pandang matanya. Kalau taknak pandang pun, buat2 pandang. Tengok dahinya atau mukanya. Menunjukkan kita berminat dengan apa yang dibincangkan, dituturkannya. Dia pun akan fikir kita ni betul2 berminat dengar apa yang dicakapkan. Dia pun confident je kalau nak mengadu apa2 pun, tak rasa macam sembang dengan batu belah batu bertakup.   

Bila dah habis sembang pun, jangan terus blah macam tu je. Maksudnya jangan terus pandang ke lain. Akhiri perbualan dengan menggerakkan mata dan badan perlahan-lahan ke arah lain.

3)   Menghadap badan ke badan
Bila bercakap tu, kalau boleh hadapkan badan kita 100% ke arah orang yang kita sembang tu. Jangan membelakangi atau tengok dari sisi atau lagi teruk jelling je. Jangan ye. Berikan sepenuh perhatian kepada orang yang kita sembang tu. Inilah yang semua orang nak, dan semua orang suka.

4)   Kurangkan pergerakan badan
Sebolehnya kurangkan sebanyak mungkin pergerakan ketika mendengar. Termasuklah pergerakan seperti menggaru2, bermain2 dengan pen, bermain dengan jari, menggeliat dan lain2. Tak bagus. Itu menunjukkan kita tak berminat untuk mendengar apa yang dicakapkan.

Haa, yang ni pun jangan. Selalunya ramai suka buat ni, bermain dengan gadget, handphone, tablet, laptop dan yang sewaktu dengannya. Elakkan. Walaupun masa tu, ada mesej masuk, ada emel. Ketepikan sebentar ketika sedang bercakap. Daan jangan tengok jam. Melainkan kita betul2 ada hal lain. Apa korang rasa, bila kita sembang dengan seseorang tu, dia asyik tengok jam je? Tak best kan? Kadang2 rasa dia tak suka sembang dengan kita kan. So, don’t do it!  

5)   Gerakkan tangan
Gerakkan tangan ketika kita memberi respon. Ini menunjukkan kita bersemangat dan berminat dengan topic yang dibincangkan tu.

TAPI jangan bersilang tangan atau istilah lain berpeluk tubuh. Tak bagus. Nampak sangat kita bosan dan tak berminat dengan topic yang dibincangkan. Pernah tengok tak orang berdebat? Macam mana tangan diorang? Macam Karam Singh Walia dah kan.. Itu kerana mereka begitu berminat dan memberi sepenuh perhatian terhadap topic yang dibincangkan. Tangan juga membantu menjadikan percakapan kita lebih lancar sebenarnya. Cubalah kalau tak percaya.  

Tips Body Language
Elakkan pergerakan badan seperti ini. 

Pasti! Lepas korang buat semua ni, dengan mudahnya orang akan suka dengan korang. Dan senang diajak berbincang atau berbual atau mengadu masalah (tapi bukan untuk mengumpat ye) Strictly ‘NO’. Dan anda layak digelar kaunselor tak diiktiraf. Hihi.

Jadi, inilah cara nak tawan hati dan mempengaruhi orang.. Body language sangat penting ye.. nak2 bila korang sentiasa berhadapan dengan orang ramai. For student, business person, receptionist and others. We need it!

Kita sendiri pun nak orang focus, dengar bila kita bercakap kan? Samalah orang lain pun nak kita focus bila bercakap dengan dia. So, buat sesuatu yang kita rasa nak orang buat kat kita macam tu.


Mudahkan.. Selamat mencuba! J




Sunday, 12 April 2015

Lagu Arab Best

Assalamualaikum

Selamat bekerja bagi yang sedang bekerja, dan selamat belajar bagi yang sedang belajar. Selamat la semuanya ye.. J

Memandangkan saya pernah post pasal tips nak pandai bahasa asing sebelum ni kan, so saya bukan cakap kosong ye, saya buat apa yang saya bagitau tu. Dan sekarang saya juga dalam proses nak belajar bahasa Arab. Memang la dah ada basic arab, tapi tak cukup laa. Saya nak, fasih bertutur dalam bahasa Arab.

Jadi, salah satu caranya adalah tengok cerita2 kartun Arab dan dengar lagu2 Arab. Dengar lagu, tengok lirik dan fahamkan. Tak faham? Cari makna sampai faham. Dengar cara sebutan setiap perkataannya. Dan ikut sebut sekali. Senang je kan..?

Sekarang, saya asyik duk ulang2 lagu ni jer. Memang best!
Apa yang best? Humm.. Saya sukakan rentak lagu tu, tidaklah terlalu rancak, dan tidaklah terlalu slow sampai boleh buat orang tertidur. Daaann yang LAGI BEST… Liriknya.. sangat mendalam maksudnya..

Jom dengar lagu ni.. Klik link di bawah..

Lagu Arab Best

Lirik lagu la la
Ni lah rupa penyanyi nya Humood Alkhudher

Best kan?

Ok, sekarang jom tengok liriknya pulak. Hayati maksudnya.. 

لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم
Ketika ingin bersaing dengan yang lain,
aku ingin meniru perwatakan luar dan dalamnya.

فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر
Jadi aku boleh jadi seorang yang lain
hanya untuk berbangga

و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى
dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan

فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر
Tetapi yang kuperolehi hanyalah kerugian di atas perwatakanku ini.

لا لا
لا نحتاج المال، كي نزداد جمالا، جوهرنا هنا، في القلب تلالا
Kita tidak memerlukan harta untuk menambahkan kecantikan,
kecantikan dalaman (jauhari) ada di sini
di dalam hati ia bersinar.

لا لا
نرضي الناس بما لا، نرضاه لنا حالا، ذاك جمالنا، يسمو يتعالى
kita tidak perlu memandang pandangan orang lain untuk apa yang tidak ada, yang tidak sesuai dengan kita, itulah kecantikan kita, semakin bertambah hingga ke atas.

كن أنت تزدد جمالاً
Jadilah diri kamu sendiri
pasti ia akan menambahkan lagi kecantikan yang sedia ada

أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم
Sungguh aku menerima mereka
tetapi tidak pula aku meniru perwatakan mereka

إلا بما يرضيني، كي أرضيني
melainkan apa yang aku terima itu aku telah redha.

سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا
aku ingin menjadi seperti diri aku sendiri
inilah aku

فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني
hal ini kurasakan sudah cukup
dan aku sangat pasti

سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم
Aku akan jadi mengikut kemampuan diriku
aku tidak perlukan orang lain menerimaku

وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم
aku akan jadi apa yang aku suka
kenapa aku perlu peduli tentang penerimaan mereka terhadapku?

So, kenapa kita perlu tiru-meniru perwatakan orang lain, jadi lah diri sendiri selagi yang kita buat itu, adalah sesuatu yang baik. Pedulikan apa yang orang nak kata tentang kita. Dan, ingat.. kecantikan sebenar adalah datang dari hati. :)

Ohh.. indahnya ISLAM... <3




Saturday, 11 April 2015

Komen Cerita Hati Perempuan

Assalamualaikum.

Terasa rajin terlebih pulak nak share cerita cinta drama Melayu yang huda duk tengok, tertunggu-tunggu tiap minggu. Cerita apa lagi yang sedang hangat digembar-gemburkan peminat2 drama sekarang, mestilah cerita 'Hati Perempuan'. 

Emangnya hati perempuan itu gi mana ya? terfikir2 jugak, macam mana ye? Huda pun perempuan jugak. Tapi tak tau la pulak macam mana. Lepas tengok separuh suku episod cerita ni, baru lah terfikir... OOhh.. macam tu la kot hati perempuan, susah nak buat keputusan, keliru dengan perasaan sendiri. Betul laa kot. Sikit2. ngeh3.. 

Lagi kisah ‘Hati Perempuan’ huda nak share. Ni just pendapat peribadi I je. Lain orang, lain pandangan kan. hihi.

I nak review atau dengan kata lain komen mengomen sikit tentang cerita dan watak2 khayalan ni.. sabor je la bace yer.. hoho

-          Cerita ni sangat2 best..!

komen drama hati perempuan
Hitam itu menawan
-          mane la nak dapat laki gitu mak oii.. hensem, ade asset, keluarga baik2 pulak ( mak ayah dia la), caring, TAPI yang paling I tak suka, Aahhh!! Janganlah desak I.. Tak suka betul la orang desak2 ni. And… paling tak suka orang yang rasa dia jer yang betul, annoying betul la nak berdebat dengan laki macam ni. Confirm2 la I yang bukan lawyer ni kalah nak berdebat dengan u. Haa, tengok.. kan dah start nak berangan… astaghfighrullah… wake up2! Dongeng sume ni.. hihi.

-          Walaupun u beraset duhai Yang Mulia TENGKU ZARIL, but u disqualified sebab tak jaga batas pergaulan. Agama is always no. 1 dalam memilih pasangan hidup ni. Hoho..

-          Hum, Yuhanis pulak.. payah kan nak faham perempuan ni. Kejap suka orang tu, pastu suka orang ni, eh, tibe2 tersuka orang lain pulak. Payah. Perempuan sendiri pun sebenarnya tak berapa faham sangat dengan perasaan dia sebenarnya. Sabor je lah duhai lelaki ye.

-          Yang penting, lelaki2 sekalian, kalau betul2 nak, berhajatkan ‘si dia’ jadi permaisuri hati korang, isteri korang yang sah, mestilah tunjuk betul2 kesungguhan korang tu. Nak melamar tu pun, biar beradab sikit, bincang dengan family dulu, then pergi jumpa mak ayah ‘si dia’ tu. Barulah gentleman. Jangan nak Barat sangat ye. Bagi2 cincin macam tu. Melutut bagai.. Kita ada agama.. :p

-          Suka dengan watak Yuhanis, yang bertegas dengan lelaki. Mukanya pun manis aje. Walaupun kadang2 nampak la jugak kekayuan lakonannya. Tapi dia pandai cover balik kekayuan tu. Good job!.

-          Then, bagus watak Yuhanis ni, ada prinsip, tegas dengan keputusannya, nak2 dengan lelaki. Tak boleh bagi muka sangat kat laki ni. Tapi kalau la dah nampak dia tu baik, family pun dah setuju, terima aje laa.. takyah nak degil sangat dalam semua benda. Hihi.

-          Oohh, haa.. kenapa ye mata I ni senak, silau milau bila tengok scene dalam rumah tengku tu.. macam tak kena je lighting die.. memang sakit betul mata tengok, bepinar2 rasanya bebola I ni. Bukanlah sesape nak mengomen pasal lighting2 pulak kan. Tapi, serius! Tak suka tengok part dalam rumah tu. Putih sangat. Huhu
 
komen drama hati perempuan
Asyik nak bertekak je.. dua2 ego.. oh dunia!

Okay.. tu je dulu komen I setakat ni.. Jom sambung berangan.. layyann.. episode seterusnya..

Komen anda? 



Sinopsis Drama 'HATI PEREMPUAN'

Assalamualaikum w.b.t.

Siapa peminat tegar drama Melayu? Setegar apakah minat korang? Hehe.
Saya pun minat jugak drama2 Melayu ni,  nak2 drama pukul 7 kat tv3 tu. Selalunya drama pukul 7, memang best2..

Saje je kan siar waktu maghrib. Waktu maghrib dah la singkat je. Memang tak la nak tengok waktu maghrib. Haipp! Kena piyat nanti kan. Rules kat rumah, NO HIBURAN, NO TV waktu maghrib. Akur. Itu yang terbaik. Hihi. Lagipun, memang tak sempat la nak tengok waktu maghrib.

Apa payah, sekarang kan boleh tengok online. Apa lagi, saya TONTON je laa. Klik je tonton.com.my . As simple as A, B, C. Tapi line kena kuat la. Hihi.

Bagi yang suka tengok drama melayu macam saya ni, jom baca sinopsis cerita ni. Sekarang ni, cerita pukul 7, kat tv3 yang sedang bermain, tajuknya ‘Hati Perempuan’. Not bad untuk buat kita berangan sampai ke bulan. kihkihkih..

Hati Perempuan
'Hati Perempuan'
Sinopsis

“Hati Perempuan” berkisarkan mengenai Yuhanis (Mia Ahmad), seorang gadis tegas dan berdikari bekerja sebagai arkitek di syarikat Izzudin & Co. Manakala, Tengku Zaril (Syarul Ridzwan), jejaka kacak yang juga CEO Paradigma Holding, mempunyai rangkaian perniagaan di seluruh dunia. Ketampanan dan kekayaan Tengku Zaril sering menjadi kegilaan gadis-gadis tetapi tidak pada Yuhanis. Bagi Yuhanis, Tengku Zaril ialah lelaki kaya yang sinis dan menjengkelkan (rasa dia sorang je yang betul dalam dunia ni).

Tetapi entah mengapa Tengku Zaril tiba-tiba melamar Yuhanis, sedangkan mereka sentiasa berselisih faham sewaktu berurusan. Idea gila Tengku Zaril ditolak kerana Yuhanis masih lagi memendam luka yang masih lagi berdarah di hati setelah ditinggalkan Daniel Idrus (Hafreez Adam). Namun Tengku Zaril tidak berputus asa dan cuba memenangi hati Yuhanis dengan alasan mereka saling memerlukan.

Tengku Zaril mula berubah sikap kerana baginya tiada perempuan lain yang boleh dijadikan isterinya melainkan Yuhanis. Kedatangan rombongan keluarga Tengku Zaril untuk meminang mengejutkan Yuhanis lebih-lebih lagi apabila ibunya turut memerima pinangan keluarga Tengku Zaril. Yuhanis kini terperangkap dalam soal hati bukan sahaja pada Tengku Zaril malah juga pada rakan sekerjanya, Nizam (Aidil Aziz) dan Daniel, bekas kekasihnya. 

Bakal bersatukah dua jiwa ini jika Tengku Zaril, hatinya masih kosong dengan erti cinta sebenar manakala Yuhanis masih berpaut pada cinta yang lama?

Ikuti perjalanan kisah Yuhanis dan Tengku Zaril membina bahagia di slot Akasia setiap Isnin hingga Khamis pada jam 6.55 malam di TV3.
Yuhanis dan Tengku Zaril
Watak Utama Si Manis dan Si kacak 'Hati Perempuan'
Saksikan drama “Hati Perempuan” yang akan mencuri hati para peminat drama Melayu mulai 30 Mac. Karya novelis Nur Ain Al-Abas dan arahan Kas Roshan dengan gandingan Syarul Ridzwan dan Mia Ahmad sebagai peneraju utama. 

Drama 28 episod ini turut membariskan bintang yang semakin berkilau seperti Hafreez Adam, Aidil Aziz, Bella Nazari, Hafeez Mikail dan Nazmi Adhwa. 

Ok.. Tataa.. Selamat berangan! hehe..
Takdela, selamat menonton semua.. :)



6 Cara Mudah Nak Pandai Bahasa

Assalamualaikum w.b.t…

Hai gugurls, boboys, ladies, gentleman..
Buat apa semua pagi ni..? Hope u all always happy.. hidup ni kena sentiasa positif. :)

Nak tips tak? 
Takde la tips apa pun, tips untuk orang tak pandai macam saya je.. tapi kalau orang dah terror pun boleh je nak guna tips ni.

Saya nak share tips bagaimana cara untuk improve bahasa korang (bahasa asing la, bukan bahasa harian korang) tapi kalau korang rasa bahasa melayu korang teruk, boleh jugak gune cara ni. Hihii..



6 perkara yang kita boleh buat untuk improve your second, third, language:
Ni, saya fokuskan untuk Bahasa Inggeris:

     i.        Tukar bahasa di handphone dan computer

(segala benda yang korang selalu hadap la) kepada Bahasa Inggeris.

    ii.        Baca atau tonton berita dalam Bahasa Inggeris

(berita kat tv dan surat khabar kan tak guna bahasa pasar, jadi elok lah yang baru nak belajar ni dengar, baca. Mula2 memang la payah, tapi nanti korang akan terbiasa dan boleh faham).

   iii.        Dengar lagu dalam Bahasa Inggeris dan tengok liriknya

(bila korang dengar lagu sambil tengok lirik, korang akan tahu macam mana nak sebut sesuatu perkataan tu, nyanyi2 la masa dengar lagu tu dan perkataan2 dalam lirik yang korang tak tau tu, belek la kamus jap cari. Try la buat, memang seronok. Mana nak dapat lirik? Korang tanya je pakcik GOOGLE, senaang aje).

  iv.        Baca buku kanak2 dan tengok kartun kanak2

(korang pun, bila saya bagi tips yang ke-4 ni, janganla pulak “Ohh, apakah… kena baca buku budak2 pulak, aku bukannya budak2 pun”. Come on la.. kata nak belajar kan, nak belajar tak boleh berlagak, buat je ye.. hihi.

Tujuannya kena baca dan tengok cerita budak2, sebab selalunya cerita untuk budak2 lebih mudah untuk difahami.. faham kaan? )

    v.        Menulis karangan dalam Bahasa Inggeris, setiap hari

(setiap malam, luangkan masa korang, tak lama pun, 5 minit jer untuk menulis apa yang anda buat, apa yang berlaku pada hari tu. Masa menulis tu, korang boleh la gunakan perkataan baru yang korang baru dapat. Kalau nak lagi canggih kan, korang tulis blog dalam bahasa inggeris. Abaikan kritikan2 orang, korang sedang belajar kan..)

  vi.        Cari orang untuk anda bercakap, bersembang dalam Bahasa Inggeris

(tak kisah la sesape pun, kawan ke, keluarga ke, atau mat saleh pun boleh. Hihi. Lagi baguuss. Jangan malu. Buat je. Praktis untuk bercakap. Lagi banyak korang bercakap guna bahasa inggeris, lagi pandai la korang. Jangan takut salah, kita sedang belajar kan..)

Tu je tips saya nak kongsi.. berhabuk laa korang speaking London lepas ni. hihi

Sharing sikit2 yang saya tau, moga2 membantu kita. Cuba la nanti ye.. kena usaha la kalau nak pandai, tak susah pun. Hehe..






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...