Instagram

Wednesday, 11 February 2015

Cara draftkan Post Instagram

  السلام عليكم
Hii semua.. Bercakap pasal instagram, saya pasti ramai antara kita yang ada akaun instagram kan (pelik pulak rasanya sebut akaun, macam akaun bank pulak. hihi. Abaikan). Yela, dunia semakin canggih, media sosial pun makin laris la. Orang ada, kita pun nak ada jugak, tak nak ketinggalan langsung. Sampai semua media sosial nak kena ada, facebook, twitter, friendster, instagram, blog, vlog, haa apa lagi.. banyak sangat daa. Tak menang tangan nak layan semua. Macam mana orang yang ada semua-semua ni bahagikan masa ye, terfikir la jugak. hihi.

Ok, dah. Stop MEMBEBEL. Straight to the point. Bebel panjang-panjang pun, macam la ade orang nak dengar kan. Hoho..

Haa, korang pernah tak terfikir, nak post gambar kat instagram, nak taip-taip captionnya dulu, tapi taknak post lagi. Tapi disebabkan TAK ADA draft post kat instagram macam kat blogger ni, jadi terpaksa la post jugak. Atau sampai sudah tak jadi postnya kan. Huhu.  

JANGAN RISAU… Meh saya nak share something. Tapi mungkin awak-awak semua dah tau kan. Takpelah, saya nak share jugak, mungkin ada yang tak tahu. 

Cara simpan post instagram
Ni la applicationnya, boleh search di Play Store, taip jer 'TAKEOFF'
Dengan application ni, awak-awak boleh la tetapkan masa bila nak postkan gambar-gambar kat Instagram tu. Untuk yang berbisnes, memang application ni sangat membantu. Haa, kerja pun jadi mudah kan..

Ok guys, tu je saya nak share setakat ni. Angkat kaki dulu… Selamat berinstagram ye semua.. hihi

p/s: semua benda ada pro and cons. 'takeoff' ni pun begitu jugak. Selamat menjelajah la ye. :)



Tuesday, 10 February 2015

Nak Cium Tangan pun Malu ke?

  السلام عليكم
Hai semua.. Semalam kan ada la kawan-kawan mak datang. Ramai jugak. Segan la pulak nak keluar jumpa, salam semua. Selalunya sebelum ni, kakak ada kat rumah. Jadi sebelum nak salam, suruh kakak tunggu dulu. Nak pergi salam sama-sama kakak. Tak la malu sangat. Tapi sekarang, kena pandai-pandai la nak hidup, kakak dah kahwin. Payah betul la macam ni. Last-last bila mak dah panggil, suruh keluar salam. Baru la terkedek-kedek jalan, kepala tunduk sampai nak langgar dinding. Ish3x..

Dah settle salam, masuk dapur nak siapkan air, makanan, kuih sume. Tetiba adik bongsu datang, tanya abangnya dah pegi salam-salam belum. Haha. Ingatkan saya je yang macam tu, rupanya adik pun macam tu jugak. Ngeh3x

Eh, tetiba je gambo salam kahwin ni kenapa? hehe. Tak dapat nak jawabnya.
Teringat pulak time raya. Pun macam tu jugak. Tapi dengan sepupu-sepupu la. Orang datang raya, kumpul ramai-ramai dulu sepupu-sepupu ni, then pergi salam serentak semua. Terkejut tetamu tengok, dari mana datangnya makhluk ramai-ramai tetiba je. Hihi. Mungkin family saya je la kot macam ni kan..? ke korang pun macam ni jugak? Kalau macam ni jugak, sep sekali! Kita geng bas sekolah! haha


p/s untuk diri sendiri: kena ubah dah lepas ni, awak dah besar, tua dah cik kak oii. Hihi :) Malu biar bertempat sikit ye. 
p/s: Tapi jangan lah mentang nak salam, main redah je salam laki, perempuan. Yang bukan mahram tu, jangan la buat baik sangat pergi salam pulak. hihi. 



Tak Bersalah ke Buat Orang Meninggal?

                                                     السلام عليكم

Hai guys.. Korang pernah tak terima gambar-gambar hantu pepagi buta? (Tak kisah la pagi ke, petang ke, malam ke) Tak pun terima video. Tengah-tengah syok menghayati video tu, tetiba keluar gambar hantu mengejut. Uishh, rasa macam nak marah je kat orang hantar tu kan. Rasa nak menangis pun ada. Korang pun mesti pernah kena macam ni kan..? Macam mana korang rasa ye? 
Tak tau la siapa yang pencetus buat kerja tak berfaedah macam tu. Sudah-sudah la buat kat orang macam tu. Tak baik tau. Silap-silap hari bulan, yang korang kenakan tu ada penyakit jantung, tak ke parah. Boleh meninggal orang dibuatnya. 

Saya pun turut terkesan jugak sebenarnya. Sekarang jantung saya dah tak kuat, dah lemah dah. Semuanya kesan kerja-kerja tak berfaedah tu la. Sekarang kalau la ada orang hantar video apa-apa ke, memang sampai ke sudah la saya takkan tengok. 

Nah, saya belanja gambo hantu kesayangan korang. hihi. 
Ooppss! Jangan salah faham. Saya bukanlah seorang yang penakut, cerita-cerita hantu lagi kan saya tengok. Dating dengan hantu lagi kan pernah. huhu. Lain tau kalau kita tengok cerita hantu, walaupun terkejut, tahap terkejut tu tak seteruk bila terima prank macam ni, Sebab bila kita tengok cerita hantu, kita awal-awal dah set minda kita (ni cerita hantu, akan ada part terkejut-terkejut, be ready) So kita dah ready.

p/s: Tolonglah, saya merayu kawan-kawan kat luar sana, janganlah buat kerja-kerja macam tu lagi, walaupun niat anda hanya ingin bergurau. Pleaseee.....! Saya tak tahan dah dengan kejutan-kejutan macam tu. Peratus pesakit jantung untuk meninggal disebabkan prank korang tu, mungkin tinggi. Dan peratus untuk orang normal, terkena lemah jantung pun tinggi.

Saya tau awak semua baik kan.. Terima Kasih kerana memahami.. :)

Have a nice day guys.. :)




Monday, 9 February 2015

Persepsi: Cantik ke Tidak


السلام عليكم
Selamat petang. Haii uolls… Awak cantik tak? Handsome tak? Saya cantik! Saya yakin cantik.. (Biar la orang nak kata saya perasan pun. Ngeh3..) Mestilah saya cantik. Kalau bukan saya sendiri yang puji “saya cantik” siapa lagi kan. Walaupun, berlambak orang kat luar sana puji “eh, awak cantik la..”, “eh, awak pakai produk apa ye”, “cantiknya awak” (kalau la ada, tapi tak ada pun :p). Jangan nak perasan sangat ye. Hihihi. Kalau la ramai pun puji macam tu, sekiranya diri sendiri tak puji cantik, tak sama tau, confident level tu banyak beza nya. Tak payah la nak mengharap orang puji-puji ni. Saya bersyukur seadanya yang Allah bagi ni. Alhamdulillah.. J

Bagi saya, semua orang tu cantik. Come on laa.. Cantik tu subjektif laa. Jangan nak ukur cantik tu kat muka je tau. Dan jangan duk bertekak kalau tak sependapat dengan orang lain pasal cantik ni. Contohnya:

Orang 1: “Cer korang tengok perempuan tu, cantik kan.. Dahi luas, bibir tebal, hidung penyet, pakai spek..”

Orang 2: “Haper ke cantik perempuan macam tu, yang gitu pun ko kata cantik? Apa ke teruk sangat test ko ni? Kalau perempuan yang ada lesung pipit, mata sepet, dagu terbelah, baru la cantik.”

See, persepsi cantik setiap orang tu berbeza. Terpulang lah pada kita macam mana nak mendefinisi kan cantik tu. Jangan gaduh-gaduh pasal ni. Cantik tu subjektif ok.

Soalan: Apakah definisi cantik menurut pendapat anda?
              _______________________________________________________
              _______________________________________________________
              _______________________________________________________

Nampak garis kosong panjang-panjang kat atas ni? Haa, korang describe la apa definisi cantik menurut korang. Tak ada salah. Semua betol.. Tak ada skema jawapan untuk soalan macam ni.

Macam tu la nak cakap betapa subjektif nya cantik atau handsome ni. Faham semua?
(Tetiba rasa macam cikgu-cikgu la pulak, mengajar anak murid tentang cantik, kihkihkih)

So, kesimpulannya syukuri apa yang ada.. Allah dah buat sama je setiap orang. Semua cantik. J Kalau la Allah buat semua hidung mancung, mata bulat, kening terbentuk elok, ada lesung pipit dan lain-lain semua, macam mana dengan orang yang bagi mereka semua ni, tak cantik.

Bagi mereka, yang hidung penyet, mata sepet, tak ada lesung pipit itulah yang cantik. Kesian la kat mereka ni kan. Allah dah buat adil semua. Syukuri aja ya.. J  

Saya akui, saya pun suka jugak tengok orang-orang cantik, handsome ni. Dah memang fitrah manusia macam tu kan, sukakan kecantikan. Huhu. Tapi bagi saya, cantik yang sebenarnya adalah apabila seseorang itu baik akhlak serta tingkah lakunya. Saya rasa itu yang paling cantik. Siapa yang akhlak baik, dia sememangnya cantik! Saya hormat orang yang sebegini. J Kalau rupa cantik, tapi perangai hampeh, tak hormat orang, mulut tak jaga, umph.. tak cantik mana pun langsung tak cantik sebenarnya. 

Vanidah Imran

Fazura
Suka tengok Fazura dan Vanidah Imran ni. Macam perempuan Melayu terakhir gitu. Cantik.. Sorry, ni je gambar akak-akak ni bertudung yang saya jumpa. (p/s: kalau akak-akak ni bertudung lagi manis sebenarnya kan. Cantik sangat! Baru betul-betul nampak perempuan melayu terakhir. Jangan marah ye, ni pandangan saya.. Hiihi…)

Yang ni pun cantik jugak, muka macam budak-budak. Kecik-kecik comel jer. Hehe
Emma Maembong
Wawa Zainal
Yang ni pun saya suka tengok, muka bersahaja je. J
Lisa Surihani 
Nelydia Senrose

Neelofa pun cantik. Masa mula-mula dia muncul kat tv. Ingatkan kembar Fazura. Tak taula macam mana mata ni boleh nampak rupa serupa pulak. Hihi

Artis bollywood pulak yang bagi saya cantik, Shraddha Kapoor dan Katrina Kaif 


Kalau omputih pulak saya suka Princess Diana dan Anne Hathaway. Anne Hathaway ni walaupun nampak la tuanya, tapi tetap cantik. Muka ala-ala princess. 


Artis Filipina pulak Marian Rivera dan Kristine Hermosa, cantikkan diorang ni..


*semua gambar ni ihsan dari pakcik google. 

Itu saja sajian buat pagi ini. Silap dan salah harap dimaafi. cantik hati, cantik lah peribadi. :)

Sunday, 8 February 2015

Blog Terbaik: Berjaya buat Hati Terikat

 Assalamualaikum w.b.t

Haii semua.. Tetiba saya rasa nak kongsi blog atau bahan bacaan saya di alam maya yang saya sangat suka baca dan tak pernah miss baca. Saya suka cara penulisan mereka ni. Memang hebat!

Peribadi
       {  NameeRoslan
       {  IrineNadia
       {  Ruby
       {  FatinLiyana

Info Blog
       {  HasrulHassan
       {  FirdausAzizi

Info Niaga
       {  MajalahNiaga

Decor / Organize
       {  IheartOrganizing

Masakan
       {  AzieKitchen
       {  DapurTanpaSempadan
       {  Masammanis

Travel
       {  TimeTravelAfif
       {  WargaAlam

Info Make up
       {  IniDiariNurul

(Ada lagi sebenarnya yang hebat2, best2, yang sememangnya AWESOME! Tapi saya lupa pulak, nanti dah ingat saya topup balik J )

Banyak ilmu yang saya dapat dari penulisan mereka ni, semoga kalian terus-terusan menyebarkan kebaikan. Terima kasih untuk segala perkongsian.  



Saturday, 7 February 2015

Cantikkan Blog: I terhutang budi kat U Dik

Assalamualaikum w.b.t

Haii kengkawan.. Seharian suntuk, erm 24 jam + 1  jam I mengadap laptop ni semata-mata nak cantikkan blog (walaupun tak la cantik mana, ngeh3) tapi puas hati la sebab dapat deco sendiri kan. Special thanks untuk adik misi ni yang sangat baik hati share ilmu. Awesome la u dik.. J Macam mana awak boleh pandai coding-coding ni sume ye..? Memang hebat laa, sebab I tak pandai. Kihkihkih..

So, korang kalau rasa teringin nak make up blog korang, meh terjah blog nurse ni Amalina Lee, banyak tutorial nak lawa kan blog kat situ.. Semoga segala urusan awak dipermudahkan jugak ye, sebab awak dah banyak mudahkan urusan orang.. Terima kasih..! 
Orang berbudi, kita berbahasa. Orang memberi, kita merasa.
(Kalau orang dah beri, kita taknak rasa, kita la yang rugii. ngeh3x) 

Macam mana nak say thanks kat nurse ni ye, kalau kenal atau dekat memang ajak dah keluar, nak belanja makan. Hihi..

Kalau la tetiba Amalina Lee ni baca post ni, komen ye. Contact I, kelim. Betol2 nak belanja ni.  
JJ

Ok, tu je setakat ni. Sekali lagi, terima kasih, thank you, jazakillah khoir.. 

My New Blog: Masih dalam Pembinaan

Assalamualaikum w.b.t...

Haii.. Oh Blog!! Orang berblog, saya pun nak berblog. Tapi ilmunya qalil jer. Dalam proses nak belajar. Banyak jugak eh nak kena belajar. Ngeh3.. Penat follow tutorial blog. Biasalah, budak (budak ke?) baru nak belajar, kalau salah tolong tunjukkan. Saya budak suka belajar (suka la sangat). Saya suka baca blog orang, banyak yang best2. Ada blog pasal peribadi, pasal bisnes, pasal makanan, pasal kesihatan, pasal perempuan, ada jugak blog yang jenis menawarkan perkhidmatan. Banyak pasal la pulak. Hihi. Tapi semuanya menarik. I like.. 
Saya budak baru belajar bergayut ni,
tolong tunjuk ajar saya macam mana nak bergayut dengan baik sepanjang jalan ni yer. :)
So, blog saya ni nak pasal apa pulak? Tak tau jugak nak tulis apa sebenarnya dalam blog ni. Hihi. So, I decide blog ni as my other diary, untuk peringatan, nota-nota untuk diri sendiri khususnya. Kalau ada yang lain dapat manfaat dari blog ni, Alhamdulillah.

Kadang-kadang fikir jugak, bestnya kalau saya jadi kaunselor. Kaunselor tak bertauliah. Penasihat alam maya je la. Tapi, siapa je nak kongsi masalah, cerita kat saya yang tak ada apa-apa ni. Ngeh3. Dalam mimpi je la kak oii.

Ok, tu je setakat ni. Tunggu la, tengok apa lagi la yang saya nak merapu selepas ni. Saya tak paksa awak-awak selalu jenguk blog saya ni. Almaklumlaaa, blog cakap kosong je kot. Hihi.

Have a nice day… J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...